Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση για πολιτική ορκωμοσία του Νέου Δημάρχου από τον κ. Μάτη!

O κ.Μάτης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Mπουτάρη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου :
                                                                                                  Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου

Προς το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης
κ.Γιάννη Μπουτάρη

Αγαπητέ Γιάννη,

Με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, σε λίγες ημέρες θα πρέπει να γίνει η συνεδρίαση της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Είναι προφανές σε όλους μας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της πόλης οι συμβολισμοί της οποίας, θα τύχουν εξαιρετικής προσοχής.

Με αφορμή την ορκωμοσία, την ευθύνη για την τέλεση της οποίας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ο νέος δήμαρχος, θα ήθελα να θέσω υπόψη σου ορισμένες σκέψεις της παράταξης της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στις πρόσφατες εκλογές.

Η άποψη μας, την οποία διαμορφώσαμε αφού συζητήσαμε και με τους νομικούς μας συμβούλους, είναι ότι η ορκωμοσία πρέπει να είναι πολιτική.

Και αυτό όχι γιατί αδιαφορούμε για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όσων έχουν, αλλά αντίθετα, επειδή τις σεβόμαστε βαθειά. Θεωρούμε όμως ότι ο όρκος που προβλέπεται στο άρθρο 52 του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, είναι ισχυρός και χωρίς θρησκευτική τελετή.

Ο όρκος για πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και τίμια και ευσυνείδητη εκπλήρωση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου, δεν χρειάζεται άλλους εγγυητές, πλην τη ίδιας της συνείδησης μας.

Θα θέλαμε όμως στην τελετή της ορκωμοσίας να προσκληθεί τόσο ο Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας. Για να δείξουμε σε όλους ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης συμμερίζεται απόλυτα την αποστολική ρήση από την προς Γαλάτες επιστολή Παύλου, σύμφωνα με την οποία «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ».

Με τιμή
Χρήστος Μάτης


Thesfaton: Μήπως η ορκωμοσία να γίνει οικολογική ή βιολογική;
Από την πλευρά μας θα είχαμε να προτείνουμε μια ακόμα συμβιβαστική λύση. Να σταματήσουν οι ακατάσχετες επιθέσεις ένθεν κακείθεν και, σε αντάλλαγμα, να χρησιμοποιούνται μόνο κρασιά Boutari  στη Θεία Κοινωνία. Εκεί να δεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ευλογημένο, πλέον, κυρ – Γιάννη!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

EΛΛΗΝΙΚΟ SΤΙFTUNG WARENTEST

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ Α.Ε.),  εκτιμώντας την ανάγκη σφαιρικής και αντικειμενικής πληροφόρησης των καταναλωτών, που απορρέει από τη μεγάλη προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται στην αγορά, αποφάσισαν να συνεργαστούν και να συντονίσουν τη δράση τους για τη δημιουργία και λειτουργία στο πλαίσιο του ΕΛΟΤ ενός τομέα συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Πληροφορούμενοι τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών, οι καταναλωτές θα έχουν μία σημαντική βοήθεια να κρίνουν ποιες υπηρεσίες ή προϊόντα από αυτά που προσφέρονται στην αγορά ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις τους.
Αποστολή του εν λόγω Τομέα δραστηριοτήτων του ΕΛΟΤ, όπως ανακοίνωσαν ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΟΤ, Χρήστος Ζακολίκος, είναι η ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να αξιολογούν, να συγκρίνουν και να επιλέγουν αυτά με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εισοδήματός τους.
Ο Τομέας θα έχει ως έργο τη συγκριτική εξέταση των προϊόντων και των υπηρεσιών και θα γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών του, προκειμένου οι καταναλωτές να τα λαμβάνουν υπόψη τους πριν από την προμήθεια ενός προϊόντος ή πριν από τη χρήση μιας υπηρεσίας. Παράλληλα, θα δίνει στη δημοσιότητα και πληροφορίες που αφορούν τα γενικά συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού.
Ο εν λόγω Τομέας θα ενταχθεί στον ΕΛΟΤ και ονομάζεται χάριν συντομίας στη συνέχεια «ΕΛΟΤ - ΤΕST». Για τη μορφή οργάνωσης και άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας θα αξιοποιηθεί η εμπειρία αντίστοιχων ινστιτούτων συγκριτικών δοκιμών άλλων χωρών, με τους οποίους η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο ΕΛΟΤ θα συνεργαστούν αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη εμπειρία τους. Ο ΕΛΟΤ θα έχει τη διοικητική, οργανωτική, οικονομική ευθύνη για τη λειτουργία του τομέα, ενώ στην ανάπτυξη και την άσκηση των δραστηριοτήτων του θα συμπράττουν μέσα από διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την αμεροληψία και αντικειμενικότητα των συγκριτικών δοκιμών και οι φορείς της αγοράς.
Βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία στη δράση του. Η προμήθεια των προϊόντων και η χρήση των υπηρεσιών που θα αποτελούν αντικείμενο των ερευνών του θα γίνεται ανώνυμα και υπό τους όρους συνήθους εκτέλεσης του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών Οι έρευνες και δοκιμές των υπό εξέταση προϊόντων και υπηρεσιών θα διεξάγονται από τις υπηρεσίες ή στα εργαστήριά του ΕΛΟΤ ή θα ανατίθενται σε ανεξάρτητα ινστιτούτα και εργαστήρια. Καλή ποιότητα, ευνοϊκή τιμή και σεβασμός στο περιβάλλον είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιείται ο ΕΛΟΤ - ΤΕST καταλαμβάνουν όλο το εύρος των προϊόντων και των υπηρεσιών που διατίθενται στην αγορά, με έμφαση σε αυτούς που αφορούν στην καθημερινότητα και ενδιαφέρουν περισσότερο τους καταναλωτές. Αντικείμενο της ερευνητικής δράσης του θα αποτελούν τρόφιμα, ποτά, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, τηλεφωνίας, εικόνας και ήχου, υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ηλεκτρονικές συσκευές, εκπαίδευσης, αθλητισμού, προϊόντα και υπηρεσίες για τον ελεύθερο χρόνο, για το σπίτι, το παιδί και την οικογένεια, τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και θέματα όπως περιβάλλον, ενέργεια, πρόνοια και άλλα. Για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών του ο ΕΛΟΤ - ΤΕST θα εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια και περιοδικό, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των δοκιμών. Παράλληλα, θα προσφέρεται και η δυνατότητα εξατομικευμένης χρήσης των αποτελεσμάτων μέσω διαδραστικών εργαλείων υπολογισμού.
Η σύσταση και η εναρκτήρια λειτουργία του ΕΛΟΤ-ΤΕST θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΕΣΠΑ. Με την εξέλιξη του έργου και την εδραίωσή του στη συνείδηση των καταναλωτών και κατασκευαστών προϊόντων και παρόχων υπηρεσιών προσδοκάται η αυτοχρηματοδότηση του θεσμού. Αυτή θα επιτευχθεί από την είσπραξη εσόδων από τις πωλήσεις των εκδόσεων/περιοδικών, την επί ανταλλάγματι χρήση ορισμένων εκ των υπηρεσιών στο διαδίκτυο, την πώληση/μίσθωση λογοτύπων με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των εξετασθέντων προϊόντων και υπηρεσιών στους εμπόρους και στους πάροχους, την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης κ.ά. Διευκρινίζεται ότι ο ΕΛΟΤ-ΤΕST δεν θα προβαίνει σε οποιουδήποτε είδους διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών, οι δε χορηγίες τρίτων θα είναι επιτρεπτές μόνο υπό προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα του φορέα, οι οποίες θα του προσδώσουν περίοπτη θέση στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού και του επιχειρηματικού κόσμου. 
Η δράση του ΕΛΟΤ-ΤΕST θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία του Έλληνα καταναλωτή, στην προσπάθειά του να επιλέγει τα πιο κατάλληλα και συμφέροντα προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες και προτιμήσεις του. Παράλληλα, μέσα από τα αποτελέσματα των ερευνών θα ασκείται επιρροή τόσο σε παραγωγούς όσο και σε κατασκευαστές και διανομείς προϊόντων και πάροχους υπηρεσιών για τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτουν στους καταναλωτές με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας της αγοράς. Η εμπειρία από τη δράση αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού, οι οποίοι λειτουργούν ήδη από δεκαετίες, μας δείχνει ότι ο φορέας αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους προμηθευτές – πάροχους υπηρεσιών.

www.diorismos.gr
 

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ - ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Εως πότε ο Έλληνας καταναλωτής θα πληρώνει καπέλο 20% & 21,5% στην τιμή των προιόντων που διαφημίζονται υπέρ του ταμείου των δημοσιογράφων μέσω του αγγελιοσήμου ?
Γιατί δεν πιστεύει κανείς φυσικά πως αυτό δεν επιβαρύνει την τελική τιμή του προιόντος.


Τι είναι το Αγγελιόσημο
Το αγγελιόσημο είναι οικονομική επιβάρυνση εις βάρος τρίτων (διαφημιζομένων) που επιβάλλεται υπέρ των ασφαλιστικών κλάδων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης - Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).
Ο κύριος όγκος ασφαλισμένων στα εν λόγω ταμεία είναι οι δημοσιογράφοι.
Το κόστος του αγγελιοσήμου βαρύνει τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, ενώ στην
τιμολόγηση και απόδοσή του υποχρεούνται οι διαφημιστικές εταιρίες,
με την απειλή βαρύτατων αστικών και ποινικών κυρώσεων.
Το αγγελιόσημο αποτελεί την πλέον επαχθή επιβάρυνση υπέρ προνομιούχων τρίτων στην Ελλάδα, καθώς κάθε διαφήμιση ή δημοσίευση στα ΜΜΕ χρεώνεται υπέρ του ταμείου των δημοσιογράφων με ποσοστό αγγελιοσήμου ύψους 20% για τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και 21,5% για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Το αγγελιόσημο, λόγω του ύψους του ως ποσοστού επιβάρυνσης και του όγκου του σε απόλυτα οικονομικά μεγέθη, δίνει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων να απολαύει υψηλότερων παροχών κοινωνικής ασφάλισης και επιπλέον προνομίων σε σύγκριση με το μέσο Έλληνα. Επίσης, υποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και τη συμμετοχή του κράτους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αντίθετα με άλλους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Χαρακτηριστικά στοιχεία στο συνημμένο παράρτημα – πίνακες
Ποσοστό του αγγελιοσήμου χρηματοδοτεί, αδικαιολόγητα, σωματειακού χαρακτήρα ιδιωτικά ταμεία και συνδικαλιστικού χαρακτήρα ιδιωτικές επαγγελματικές ενώσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως η ΕΣΗΕΑ, περιφερειακές Ενώσεις Δημοσιογράφων, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και άλλες. Ενδεικτικά και σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης - Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), το 2006 δόθηκαν 2,4 εκ ευρώ στην ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ, την ΕΠΗΕΑ και την ΕΠΗΕΘ, ενώ το 2007 το αντίστοιχο ποσόν ανήλθε σε 3 εκ ευρώ.
Η κρατούσα νομική και πολιτική άποψη για τους κοινωνικούς πόρους στο ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ότι αυτοί συνιστούν έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων και αποτελούν παράγοντες ανώμαλης λειτουργίας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, γιατί παραγνωρίζουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των ασφαλιστικών παροχών. Παραβιάζεται έτσι η βασική αρχή της κοινωνικής ασφάλισης που επιτάσσει στη χώρα μας τη χρηματοδότηση με συνεισφορά εργαζόμενου-εργοδότη-Κράτους.

Ποια προβλήματα δημιουργεί το αγγελιόσημο στη λειτουργία της διαφημιστικής αγοράς
Ο συγκεκριμένος κοινωνικός πόρος δημιουργεί ιλιγγιώδη επιβάρυνση του κόστους διαφήμισης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ιδιωτικής οικονομίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΔΕΕ, τα τελευταία 14 χρόνια, από τότε δηλαδή που νομοθετήθηκε η υποχρέωση απόδοσης του αγγελιοσήμου από τις διαφημιστικές εταιρίες,
η διαφημιστική αγορά έχει εισφέρει πάνω από δύο δισεκατομμύρια (2δις) ευρώ.
Έτος Ευρώ (ποσά σε 000)
1996 56.977,86
1997 84.477,93
1998 96.717,08
1999 117.101,20
2000 133.562,48
2001 132.783,53
2002 143.136,88
2003 154.524,81
2004 174.311,55
2005 186.648,41
2006 203.777,07
2007 233.893,22
2008 231.278,44
2009 191.488,28
Σύνολο 2.140.678,73
Σημείωση: Οι εκτιμήσεις έχουν γίνει στο σύνολο των διαφημιζομένων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, η διαφήμιση των οποίων εξαιρείται της υποχρέωσης καταβολής αγγελιοσήμου

Επιπλέον, η επιβολή δια νόμου της υποχρέωσης απόδοσης του συγκεκριμένου κοινωνικού πόρου από τις διαφημιστικές εταιρίες αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής αρχής της οικονομικής ελευθερίας, γιατί συνιστά παράνομη μετάθεση εις βάρος τρίτων (διαφημιστικών εταιρειών) μιας κατ’ εξοχήν δημόσιας εισπρακτικής λειτουργίας με βαρύτατες κυρώσεις.
Οι οικονομικές υπηρεσίες των διαφημιστικών εταιριών καλούνται να συλλέγουν και να αποδίδουν το αγγελιόσημο με λειτουργικό κόστος ανάλογο με αυτό που τις επιβαρύνει για τον ΦΠΑ και για τις ασφαλιστικές εισφορές των δικών τους εργαζομένων, οι οποίοι ασφαλίζονται, όπως οι περισσότεροι Έλληνες στο ΙΚΑ.
Οι διαφημιστικές εταιρίες, έτσι, ανάγονται σε «(εισ)φοροσυλλέκτες», αφού καλούνται να εκπληρώσουν χωρίς αντάλλαγμα μια αποστολή δημόσιου χαρακτήρα, ξένη προς τις δραστηριότητές τους και για μια άλλη κατηγορία επαγγελματιών, αντίθετα με την αρχή της αναλογικότητας. Αυτή η υποχρέωση συνιστά, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, δυσανάλογη και ανεπίτρεπτη επέμβαση και θίγει την ίδια την υπόσταση της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς του Συμβουλίου Οικονομικών Διευθυντών της ΕΔΕΕ, το κόστος ετήσιας διαχείρισης της διαδικασίας απόδοσης του αγγελιοσήμου:
• Στοιχίζει 15,000 ευρώ σε κάθε μεγάλη διαφημιστική εταιρία ή media shop
• Στοιχίζει 10,000 ευρώ σε κάθε μεσαία διαφημιστική εταιρία ή media shop
• Στοιχίζει 5,000 ευρώ σε κάθε μικρή διαφημιστική εταιρία.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο για τις εταιρίες – Μέλη της ΕΔΕΕ, το ετήσιο κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργικά κόστη, ανέρχεται σε 700,000 ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς τα δεκάδες μικρά διαφημιστικά γραφεία της χώρας, για τα οικονομικά των οποίων η διαχείριση του αγγελιοσήμου γίνεται ακόμη πιο ακριβή, αναλογικά με τη στελέχωσή τους, η επιβάρυνση της διαφημιστικής αγοράς υπερβαίνει το 1 εκ ευρώ κάθε χρόνο. Μια τρίτη αγορά δηλαδή του ιδιωτικού τομέα, υποχρεούται να προσφέρει δωρεάν, εν τοις πράγμασι, τη λειτουργία ενός «εισπρακτικού φορέα» με λειτουργικό κόστος 1 εκ ευρώ κάθε χρόνο στους δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, τελευταία, αμφισβητείται έντονα τόσο η νομιμότητα όσο και η οικονομική σκοπιμότητα του αγγελιοσήμου, ως κοινωνικού πόρου, από κατηγορίες επιχειρήσεων όπως αυτές της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες επιδιώκουν την απαλλαγή τους λόγω δραστηριοτήτων κοινωνικής ωφέλειας, ενώ το Δημόσιο και οι ανώνυμες εταιρίες που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ήδη εξαιρούνται. Επίσης, επαγγελματικές ενώσεις ζητούν η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών να γίνεται στο διαδίκτυο και όχι στις εφημερίδες.
Ποια είναι η αξία της διαφήμισης για την οικονομία σε διεθνές επίπεδο
Η Διαφήμιση είναι ο «εμπορικός λόγος» των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Βοηθώντας τις εταιρίες να διαφοροποιηθούν, η διαφήμιση τονώνει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας μείωση των τιμών και βελτίωση της ποιότητας, ενώ στηρίζει την ανάπτυξη. Η σύνδεση μεταξύ των ποσοστών επένδυσης στη διαφήμιση και της αύξησης του ΑΕΠ έχει αποδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Διαφήμιση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Μέσω της θετικής επίδρασης στην οικονομική ανάπτυξη, η διαφήμιση βοηθά γενικά την απασχόληση. Επιπλέον, η ίδια η διαφημιστική αγορά αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εργοδότη.
Τέλος, η Διαφήμιση είναι η μόνη πηγή εσόδων για τα ΜΜΕ. Με την εξαίρεση του τύπου και της κρατικής τηλεόρασης, η διαφήμιση είναι ο μοναδικός χρηματοδότης της «βιομηχανίας» των ΜΜΕ και βεβαίως των εργαζομένων σε αυτά. Χωρίς τη διαφήμιση, πολλά από τα μεγάλα ΜΜΕ, όπως τα ξέρουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου αρκετού περιεχόμενου του διαδικτύου, δεν θα υπήρχαν. Αλλά ακόμη και ο Τύπος, για να αντικαταστήσει τα έσοδά του από τη Διαφήμιση θα έπρεπε να υπερδιπλασιάσει την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Paris 9 – Dauphine για οκτώ ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, με θέμα τη σημασία της διαφήμισης για την οικονομία, καταδεικνύει με σαφήνεια ότι οι επενδύσεις στη διαφήμιση που πραγματοποιούν οι εταιρίες στα παραδοσιακά και μη παραδοσιακά μέσα, τονώνουν και προωθούν την κατανάλωση, την καινοτομία, τον ανταγωνισμό.
Προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη, καταλήγει η έρευνα, τα Κράτη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την επένδυση στη διαφήμιση σε όλες της τις μορφές, καθώς αυτό βελτιώνει την παραγωγική αποδοτικότητα κάθε οικονομίας. Οι Κυβερνήσεις που θέλουν να βελτιώσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους, οφείλουν να υιοθετούν ρυθμιστικές πολιτικές που διασφαλίζουν πρόσβαση σε ικανό όγκο «διαφημιστικού χώρου» από το μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ευελιξίας και κόστους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ισχύουν για όλες τις χώρες, που επιθυμούν να έχουν ανάπτυξη.
Ακριβώς με αυτή τη λογική, οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν επιβαρύνουν τη διαφήμιση με άλλο φόρο ή εισφορά πέραν του ΦΠΑ, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Aνά Χώρα Επιβαρύνσεις στη Διαφήμιση
Αυστρία ΦΠΑ 5% φόρος στη διαφήμιση,
μόνο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, όχι στο διαδίκτυο.
Βέλγιο Μόνο ΦΠΑ
Βουλγαρία Μόνο ΦΠΑ
Γερμανία Μόνο ΦΠΑ
Δανία Μόνο ΦΠΑ
Ελβετία Μόνο ΦΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο ΦΠΑ 0,1% τέλος στο κόστος ΜΜΕ και 0,2% Mailing Standards υπέρ της
λειτουργίας του θεσμού αυτοελέγχου της Επικοινωνίας που αποσκοπεί
στην προστασία του καταναλωτή.
Ιταλία Μόνο ΦΠΑ
Ιρλανδία Μόνο ΦΠΑ
Ισλανδία Μόνο ΦΠΑ
Ισπανία Μόνο ΦΠΑ
Κροατία Μόνο ΦΠΑ
Κύπρος Μόνο ΦΠΑ
Λουξεμβούργο Μόνο ΦΠΑ
Νορβηγία Μόνο ΦΠΑ
Ολλανδία Μόνο ΦΠΑ
Πολωνία ΦΠΑ Τέλος 5% στη διαφήμιση μπύρας για την ενίσχυση των αθλητικών
δραστηριοτήτων των σχολείων
Πορτογαλία Μόνο ΦΠΑ
Ρουμανία Μόνο ΦΠΑ
Σλοβενία Μόνο ΦΠΑ
Τσεχία Μόνο ΦΠΑ
Φινλανδία Μόνο ΦΠΑ
Ελλάδα ΦΠΑ , 20% αγγελιόσημο επί του κόστους ημερήσιου και περιοδικού τύπου
21,5% αγγελιόσημο επί του κόστους ραδιοτηλεοπτικών μέσων
20% ειδικός φόρος τηλεόρασης από 1.7.10
0,02% τέλος υπέρ του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, θεσμού
αυτοελέγχου της αγοράς που αποσκοπεί στην προστασία του
καταναλωτή


Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το αγγελιόσημο
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «συστήματος καθολικού, εξορθολογισμένου, δομικά απλουστευμένου, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου», το οποίο θεμελιώνεται στην αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης εργαζόμενου, εργοδότη, Κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία τριών Φορέων Κύριας Ασφάλισης: Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών.
Στο άρθρο 27.7 προβλέπεται ότι οι τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παραμένουν στους φορείς αυτούς και καταβάλλουν εξ ιδίων πόρων τα ποσά της βασικής σύνταξης στους δικαιούχους. Από τα δύο εξαιρούμενα Ταμεία το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χρηματοδοτείται κυρίως από το
αγγελιόσημο που επιβαρύνει τρίτους, δηλαδή αποκλίνει τελείως από την υπουργική εξαγγελία για τριμερή χρηματοδότηση.
Επιπλέον, στο άρθρο 37.2 του Ν/Σ προβλέπεται εξαίρεση από την κρατική χρηματοδότηση «των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κλάδων συντάξεων και τομέων των οποίων τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους ξεπερνούν το 1/3 των ετήσιων εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές».
Πρόκειται, δηλαδή, για μια φωτογραφική διάταξη υπέρ των δημοσιογράφων και των τομέων του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ που πληρούν τη συγκεκριμένη ποσοτική προϋπόθεση, εξαιτίας της επιβάρυνσης του κόστους της διαφήμισης με τον κοινωνικό πόρο του αγγελιοσήμου.
Οι αδικαιολόγητες αξιώσεις των συνδικαλιστών για επέκταση του αγγελιοσήμου ακόμα και στο Διαδίκτυο
Παρά την εκ βάθρων αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, για όλους τους Έλληνες, παρά την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλέγματος που αφορά το αγγελιόσημο στα παραδοσιακά Μέσα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων, όχι μόνο επιμένουν στη διατήρηση του αγγελιοσήμου, αλλά επιπλέον με δικές τους ανακοινώσεις πιέζουν την Κυβέρνηση να επιβάλει την
επέκταση του αγγελιοσήμου στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Συμβουλίου Ψηφιακής Επικοινωνίας Ελλάδος, η επιβολή αγγελιοσήμου στο Internet θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του χώρου της ψηφιακής
διαφήμισης, αλλά και γενικότερα του χώρου της τεχνολογίας και των νέων μέσων. Συγκεκριμένα:
• Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η διαφημιστική δαπάνη στο διαδίκτυο υπολογίζεται σε 80 εκ ευρώ για το 2010. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τα τελευταία χρόνια είναι της τάξεως του 30%.
Είναι φανερό ότι η σχεδιαζόμενη επιβάρυνση του κόστους διαφήμισης με ποσοστό
αγγελιοσήμου 20% θα καθηλώσει αυτόματα τη μόνη αναπτυσσόμενη περιοχή του κλάδου, αυτή της Ψηφιακής Επικοινωνίας.
• Η ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα και οι όποιες επενδύσεις έχουν γίνει σε online περιεχόμενο και υπηρεσίες έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη αγορά που απασχολεί εκατοντάδες άτομα. Κυρίως, νέους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα, πολλοί σπουδαστές έχουν ως όραμα να ασχοληθούν με την τεχνολογία και το Internet και να ξεκινήσουν τη δική τους online επιχείρηση. Η ανάπτυξη αυτού του χώρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και εξαρτώμενη από την online διαφημιστική δαπάνη ως κύριο έσοδο για τη λειτουργία π.χ. μιας online υπηρεσίας, ενός e-commerce website, ενός blog, ενός ενημερωτικού website. Πιθανή επιβάρυνση της online δαπάνης με αγγελιόσημο θα συρρικνώσει τις επενδύσεις των διαφημιζομένων.
• Αυτή την περίοδο η οικονομική κρίση περιορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να διαφημιστούν και τα διαφημιστικά κονδύλια μειώνονται συνεχώς. Κατά συνέπεια οι διαφημιστές αναζητούν φρέσκους και φτηνότερους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό τους. Η επιβολή αγγελιοσήμου στο internet θα κάνει λιγότερο ελκυστικό το Μέσο και κατά συνέπεια θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να διαφημιστούν με ένα φτηνό τρόπο.
• Η επιβολή αγγελιοσήμου θα οδηγήσει σε αλλοίωση του καταμερισμού και επένδυσης της online δαπάνης και κατεύθυνσής της σε ξένα Μέσα (που έχουν τη δυνατότητα να στοχεύσουν Ελληνικό κοινό π.χ. Yahoo, MSN, Google, CNN, BBC , Eurosport, Facebook, κ.α.). Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τα ελληνικά website που ενώ έχουν στόχο να επενδύσουν σε online υπηρεσίες και multimedia περιεχόμενο και κατά συνέπεια να μεγαλώσουν και να προσλάβουν κόσμο, θα δυσκολευτούν να το κάνουν αφού θα απολέσουν πολύ σημαντικά έσοδα.
Επιπλέον, από νομικής απόψεως και σύμφωνα με Γνωμοδότηση του Καθηγητή Εθνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, Υγείας και Πρόνοιας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνου Κρεμαλή «Οι περί αγγελιοσήμου νομοθετικές διατάξεις
συνιστούν lex specialis και τυχόν επέκταση της επιβολής του αγγελιοσήμου στα διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης προϋποθέτει τη θέσπιση ειδικής προς τούτο νομοθετικής διάταξης, πράγμα όμως που προσκρούει στο ισχύον Σύνταγμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο».
Συμπερασματικά,
Η Διαφήμιση δεν είναι επαγγελματική λειτουργία αποκομμένη από το σύνολο της οικονομίας, αντίθετα, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας, κύριο χρηματοδότη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ και πολλαπλασιαστή δημοσιονομικών εσόδων για τη χώρα.
Η διασφάλιση της δυνατότητας του μέγιστου δυνατού αριθμού επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στη διαφήμιση είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας και επιβαρύνσεις όπως ο κοινωνικός πόρος του αγγελιοσήμου (καθώς και ο πρόσφατα νομοθετηθείς ειδικός φόρος τηλεόρασης 20%), που μαζί με τον ΦΠΑ καταλήγουν να επιβαρύνουν την τηλεοπτική διαφήμιση με 64,5% και τη διαφήμιση στα λοιπά
παραδοσιακά μέσα με 43% έως 44,5%, επιδεινώνουν την ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Η επιβάρυνση των διαφημιστικών εταιριών με την υποχρέωση της απόδοσης του αγγελιοσήμου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών αρχών της οικονομικής ελευθερίας και της αναλογικότητας.
Οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προκειμένου να διατηρηθεί το προβληματικό καθεστώς του αγγελιοσήμου συνιστούν διακριτική μεταχείριση με προνομιακές ασφαλιστικές παροχές ενός επαγγελματικού κλάδου αντίθετα με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η επαπειλούμενη επέκταση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ψηφιακή ανάπτυξη στη χώρα, ενώ προσκρούει στο Σύνταγμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΕΔΕΕ θεωρεί ότι η διαφήμιση στην Ελλάδα, ως οικονομική λειτουργία, η οποία επηρεάζει το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας, οφείλει να αντιμετωπιστεί από το Ελληνικό Κράτος με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται σε όλη την Ευρώπη και καλεί την Κυβέρνηση
να επανεκτιμήσει και να ρυθμίσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τον εν λόγω κοινωνικό πόρο με γνώμονα το γενικό και δημόσιο συμφέρον και όχι την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων.

www.edee.gr

Αρειος Πάγος: Γνωμοδότηση - βόμβα για συμβασιούχους

Δημόσιο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων για την παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους, σύμφωνα με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστα.
Συγκεκριμένα, με αφορμή σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ο κ. Κολιοκώστας εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων για τους συμβασιούχους.
Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση, η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μάλιστα, όσοι αρνούνται να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πλασιέ βιβλίων στα κέντρα κατάταξης

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτή τη φορά ενοχλώ με αφορμή την κατάταξη συγγενούς μου και μια εμπειρία, που μου μετέφερε, η οποία μου έφερε στη μνήμη ακριβώς την ιδία σκηνή, που έζησα κι εγώ στο κέντρο κατάταξης το 2007. Αναφέρομαι στην πώληση βιβλίων στα κέντρα κατάταξης και στον τρόπο, που αυτή διεξάγεται. Πρόκειται, μάλλον, για οργανωμένο δίκτυο βιβλιοπωλών (πάντα των ίδιων βιβλίων), το οποίο...
είναι αμφίβολο, κατά πόσο έχει την αναγκαία αδειοδότηση από το ΥΠΕΘΑ ή ενεργεί απλά με την «ένοχη» ανοχή του Υπουργείου ή των διοιηκητών των κέντρων.

Ειδικότερα, εμφανίζονται στα κέντρα κατάταξης, ανά την Ελλάδα, 2 διαφορετικοί βιβλιοπώλες. Ο ένας, «πρώην στρατιωτικός», πωλεί ένα εγχειρίδιο επιβίωσης, ενώ ο δεύτερος πωλεί κάποια βιβλία με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του οπλίτη. Από τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. είναι τα κέντρα κατάταξης χώροι για τη δράση των πλασιέ; Αν ναι, μπορεί όποιος θέλει να πουλάει στα στρατόπεδα την “πραμάτεια” του;
2. γιατί υποχρεώνονται οι νεοσύλλεκτοι να παρακολουθήσουν την εμπορική δραστηριότητα ιδιωτών; (επισημαίνεται ότι εάν δεν επιθυμείς να παρακολουθήσεις, συνήθως σε στέλνουν σε «αγγαρεία»!!)
3. Mε ποιο τρόπο, με ποία κριτήρια και δυνάμει ποιας διάταξης επιτρέπεται η ανάπτυξη της παραπάνω δραστηριότητας σε χώρους στρατιωτικού ενδιαφέροντος;

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τις θέσεις του ΥΠΕΘΑ στα ανωτέρω.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ 2008»

Κάθε σύγχρονη έννομη τάξη πρέπει να προσφέρει στους πολίτες της περισσότερους τρόπους επίλυσης των διαφορών τους. Έτσι, διευκολύνεται η επιλογή εκείνου που προσήκει στην εκάστοτε περίπτωση. Πράγματι, όλες οι διαφορές δεν είναι δεκτικές επίλυσης με ένα μόνο μέσο. Υφίστανται λ.χ. διαφορές που έχουν αναχθεί από τα μέρη σε θέμα αρχής, ώστε η δικαστική απόφαση να αποτελεί τον κατάλληλο τρόπο για την αυθεντική επίλυσή της. Υφίστανται από την άλλη πλευρά διαφορές, ως προς τις οποίες η σχετικότητα της ορθής λύσης, η ύπαρξη επαγγελματικών σχέσεων, οι σχέσεις γειτονίας κλπ. αναδεικνύουν την από κοινού διευθέτηση ως το πρέπον μέσο. Εξάλλου, ο μεγάλος φόρτος των δικαστηρίων, η συχνή κατάχρηση δικονομικών δυνατοτήτων, ελλείψεις και δυσλειτουργίες στην υλικοτεχνική υποδομή επηρέασαν την αποτελεσματική παροχή δικαστικής προστασίας με συνέπεια τις τελευταίες δεκαετίες να έχουν αναπτυχθεί σε πολλές χώρες διαδικασίες εναλλακτικές προς τη δικαστική διαδικασία, εν γένει και ιδίως προς τη δίκη, που περατούται με την έκδοση δικαστικής απόφασης. Στους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών περιλαμβάνεται και η διαμεσολάβηση.
Με τη διαμεσολάβηση τα μέρη επιδιώκουν, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου τρίτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, να προσδιορίζουν τα θέματα της διαφοράς τους, να ερευνήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για την επίλυσή τους και να επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί τα αληθινά συμφέροντά τους. Η προσφυγή σε αυτήν αφήνεται στην πρωτοβουλία των μερών και αποτελεί μία μη δεσμευτική, καθαρά ιδιωτική, μέθοδο επίλυσης των διαφορών. Ο τρίτος, ο διαμεσολαβητής, απαγορεύεται να επηρεάσει τα μέρη, δεν υποδεικνύει σε αυτά δικής του έμπνευσης λύσεις, ούτε βεβαίως εκδίδει απόφαση για τη διαφορά. Αντιθέτως, υποβοηθεί τα μέρη με τις κατάλληλες διαπραγματευτικές τεχνικές να συνειδητοποιήσουν τα συμφέροντά τους, να αναδείξουν κοινά αποδεκτές λύσεις και να επιλέξουν εκείνες που θεωρούν ότι πρέπει να διέπουν τις σχέσεις τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά λείπουν, κατ’ αρχήν, από την συμβιβαστική παρέμβαση του δικαστηρίου. Για το λόγο αυτό, δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος για εναλλακτικό τρόπο απονομής δικαιοσύνης ή για «εναλλακτική δικαιοσύνη».
          Η διαμεσολάβηση ως θεσμός συνδέεται με ορισμένα πλεονεκτήματα, τα οποία η πολιτική δίκη δεν μπορεί να εγγυηθεί στον ίδιο βαθμό. Εξελίσσεται χωρίς δημοσιότητα, κάτι που διασφαλίζει τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες των μερών, έχει το πλεονέκτημα της ελαστικότητας της διαδικασίας και αφήνονται τα μέρη ελεύθερα να αποφασίσουν, με ποιο τρόπο θα επιλύσουν την διαφορά τους. Η ενδεχόμενη συμφωνία θα προκύψει μετά από την ανάδειξη και τη συνεκτίμηση όλων των στοιχείων και των μη νομικών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Αυτό δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια της δίκης. Επειδή η αποδέσμευση από νομικά στοιχεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της διαμεσολάβησης, οι λύσεις είναι προσανατολισμένες στα συμφέροντα   των μερών.
          Ιδιαίτερη τέλος σημασία πρέπει να αποδοθεί στη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης με τη διευθέτηση της διαφοράς. Το αποτέλεσμα της διαμεσολαβητικής προσπάθειας είναι καθαρά αποτέλεσμα της σύμμετρης και φιλικής ικανοποίησης των, κατ’ ιδίαν, συμφερόντων των μερών και της διάθεσής τους να συνεχίσουν την επιχειρηματική ή άλλη συνεργασία τους προς όφελος των ιδίων και του ευρύτερου επαγγελματικού ή κοινωνικού τους χώρου.
Με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται στην έννομη τάξη μας η Οδηγία 2008/52/ΕΚ «για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» και εισάγεται στη χώρα μας ο θεσμός. Στις ρυθμίσεις του σχεδίου  νόμου αντιμετωπίζονται όλα τα βασικά ζητήματα ενός θεσμού εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, δηλαδή η οριοθέτηση της διαμεσολάβησης από τις λοιπές αναγνωρισμένες δικαστικές ή εξώδικες διαδικασίες επίλυσης διαφορών, η επίδρασή της στην παραγραφή και τις αποσβεστικές προθεσμίες, η εκτελεστότητα των συμφωνιών που προκύπτουν, η διαφύλαξη του απορρήτου της διαδικασίας, και, τέλος, τα προσόντα, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των διαμεσολαβητών.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"ευρώπη γίναμε..."


"αν ήταν αυτό το ζητούμενο, τότε υποθέτω πως είμαστε αρκετά κοντά. θυμάμαι πως νεώτερος στα διάφορα ταξίδια μου αναρωτιόμουν "πού είναι ο κόσμος, πού έχουν πάει όλοι", όταν επισκεπτόμουν μικρές πόλεις για τα μεγέθη της ευρώπης, αρκετά μεγάλες για την ελλάδα. ούτε κόσμος να κυκλοφορεί, ούτε να διασκεδάζει, ούτε και να ψωνίζει. δεν υπήρχαν μπαρ, καφετερίες, μικρομάγαζα, μπουτίκ. έβλεπα μια πόλη των 50.000 κατοίκων στη νορβηγία, στη δανία, στη γερμανία ή στη γαλλία και μετά τις επτά επικρατούσε πλήρης ησυχία. από κάποιο ανοιχτό παράθυρο μπορεί να ακουγόταν η τηλεόραση ή ο χτύπος από το πιρούνι στο πιάτο. και μετά έβλεπες κάποιον να τρεκλίζει και να ξερνάει έχοντας το ένα χέρι στον τοίχο για να κρατηθεί. και γέλια βαρβαρικά. δυνατά και κοφτά. σαν ξέσπασμα, σαν εμετός. αυτή ήταν η γενική εικόνα. όχι ότι δεν υπήρχαν οι εξαιρέσεις.

σχεδόν κάθε μέρα, περπατώ στη δουλειά μέσα από τον κεντρικό πεζόδρομο. έχει γεμίσει ενοικιαστήρια. και ο κόσμος βράδυ με το βράδυ μειώνεται. η συζήτηση γυρνά σχεδόν πάντα στην κρίση. κατήφεια. μπορεί απόψε να είναι το τελευταίο βράδυ πριν από την πτώχευση. "η ντόρα έκανε καινούργιο κόμμα". "δε μου φτάνουν τα λεφτά για αυτό το μήνα". "η δόση θα μείνει απλήρωτη". και πάει λέγοντας.

η ζωή δεν κάνει πια κύκλους. αυτό είναι κάτι καινούργιο. θα δείξει αν μπορεί η ελληνικότητα να είναι αίσθημα ή συνείδηση. θα δείξει αν ο έλληνας είναι μάγκας, καραμπουζουκλής, επαναστάτης, απόγονος ενός ένδοξου παρελθόντος ή απλά ένα φτερό στον άνεμο. θα δείξει.

αν κάτι -ακόμα- μου κάνει εντύπωση, είναι η στωικότητα σε όλα αυτά που μας έχουν φορτώσει. μου θυμίζει κάτι από το μίσος του κάσοβιτς. "ως εδώ καλά, ως εδώ καλά", έλεγε ο τύπος που πήδηξε από την ταράτσα και αντίκριζε κατάφατσα το πεπρωμένο του.

νομίζω ότι είμαστε εντελώς πρόβατα. ευρώπη γίναμε"
 
Δάνειο από το καταπληκτικό  http://pleistokenon.blogspot.com/
 

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Aπό την τρύπα του Κούβελα σε...μια τρύπα στο νερό


Γεφύρι της Άρτας έχει καταντήσει το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει και λίγους μήνες καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του έργου. Ο υφυπουργός υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και συνεργάτες του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη...
δήλωσε ότι θα χρειαστούν άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βασικής γραμμής μήκους μόλις 9,6 χιλιομέτρων! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το έργο έπρεπε να τελειώσει το 2012.

Για τις επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Δυτική Θεσσαλονίκη, πάλι, ούτε λόγος. Για την πρώτη, ανάδοχος δεν πρόκειται να αναδειχθεί πριν το 2012, ενώ για τη δεύτερη ξεκίνησαν μελέτες, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Κατά τη διάρκεια της σημερινή σύσκεψης, πάντως, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και Δήμου για την επίλυση προβλημάτων που καθυστερούν το έργο.

Μήπως και γι΄αυτό φταίει ο Άνθιμος;

Ποιοί Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στο ιδρ.συνέδριο της Ντόρας Μπακογιάννη

Tην άνοιξη θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” στο οποίο και θα εκλεγούν οι επικεφαλής των ανά τη χώρα κομματικών οργανώσεων. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα ενώ θα δημιουργηθούν συντονιστικοί πυρήνες εν είδει κομματικών οργανώσεων ως το συνέδριο. Απο τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για την ανακοίνωση του νέου κινήματος βρέθηκαν αρκετά γνωστά πρώην στελέχη της ΝΔ όπως οι...
 Λίτσα Άγκερκοπ, Χρήστος Κοσκινάς, Πάρις Μπίλιας, Φώτης Παπαχρήστος, Δημήτρης Παρχαρίδης, Θόδωρος Λεωνίδης, Όλγα Κολοκυθά, Αντώνης Τρακατέλης, Γ. Σταύρου, Γ.Μαρτζόπουλος και ο Νίκος Ταχιάος ο οποίος την Πέμπτη έστειλε και επιστολή στον πρόεδρο της ΔΕ ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Βαρτζόπουλο ζητώντας και την τυπική διαγραφή του από τα γαλάζια κομματικά μητρώα.

Όπως αναμένονται μετά τη ρίξη τους με αφορμή τις δημοτικές εκλογές το παρών δεν έδωσαν ο επί πολλά χρόνια στενότερος συνεργάτης της κας.Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη και κούμπαρος της Λεωνίδας Φάκας αλλά και οι Λευτέρης Γεωργιάδης και Βαγγέλης Δημητρίου.

Πηγή: neapolitika

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

τζαμί γουστάρεις;;; ΒOUTARIS

Περπατώντας στην πόλη, χαίρομαι πάντα να βλέπω το νέο δήμαρχο να την περιδιάβαινει, σχεδόν πάντα χωρίς συνοδούς και παρατρεχάμενους. Ευχάριστη διαφορετικότητα. Έτσι κι απόψε. Κατέβαινε την Κούσκουρα, φορώντας τη γνωστή καμπαρντίνα, βιαστικός και κάπως κουρασμένος. Δεν ξέρω ακόμα γιατί τον συμπαθώ. Ξέρω όμως, καλά γιατί εξελέγη. Όχι, πάντως, γιατί υποσχέθηκε τζαμί σε μουσουλμάνους (που να το αποκτήσουν, εφόσον υφίσταται ανάγκη), όχι γιατί την ημέρα της εκλογής του τα απορριματοφόρα του Δήμου συνέλεγαν κυβικά μέτρα χαρτιού και ψηφοδέλτίων, αντί να τα στείλουν στην ανακύκλωση (!!!), σίγυρα όχι γιατί επιτίθεται, αναίτια πλέον, στον υπερβολικό μητροπολίτη. 

Κυρ-Γιάννη, λίγα λόγια, πολλές πράξεις. Τα κουκιά δείχνουν ότι οι νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης σε έκαναν Δήμαρχο. Και ξέρουν πολύ καλά κάποιους από τους γύρω σου... που, ευτυχώς δεν τους επιλέγεις στους περιπάτους σου...Γνωριζόμαστε δα σε αυτόν τον μικρόκοσμο!!

Καλή αρχή!

Το νομοσχέδιο για τη «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών»

Το σχέδιο νόμου σχετικά με την «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών» παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Η κα Κατσέλη τόνισε πως βασική επιδίωξη της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η βελτίωση του συστήματος επίλυσης συλλογικών διαφορών, στο πλαίσιο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την επίτευξη της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης. 
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε: « Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλείται να συνεισφέρει την μερίδα του λέοντος (1,4 δις) για την εξοικονόμηση δαπανών. Έχει ήδη δρομολογήσει τα μέτρα και θα το πετύχει». Μάλιστα χαρακτήρισε εφικτό το στόχο εξοικονόμησης 100 εκ. ευρώ από την επιδοματική πολιτική, μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και στόχευσης της κοινωνικής πολιτικής. «Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας έχει δρομολογηθεί η απογραφή και αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων και επιδομάτων» πρόσθεσε.
Σχετικά με τις ΔΕΚΟ η κα Κατσέλη πρότεινε η εξοικονόμηση 800 εκ. ευρώ να γίνει μετά από υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου περιστολής σπατάλης και αναδιάρθρωσης δαπανών σε κάθε ΔΕΚΟ, με συμμετοχή αρμόδιων Υπουργείων, διοίκησης και εργαζομένων για επίτευξη στου στόχου που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας έτσι την οριζόντια αντιμετώπιση, μια και κάθε ΔΕΚΟ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Στη συζήτηση για την φοροδιαφυγή ανέφερε την αναγκαιότητα ανάδειξης των βασικών μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα της αναγκαίας διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει και συνεχίζεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί στόχο αλλά μέσο απελευθέρωσης πόρων για τη στήριξη των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες παρεμβάσεις που άρουν στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας του Δημόσιου τομέα, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, διατηρούν και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και προωθούν την κοινωνική ένταξη και προστασία. 


www.diorismos.gr

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ

Την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και την ένταξη του στο Τμήμα Θεολογίας, ζητεί με έγγραφό του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Η οικογενειοκρατία στο τμήμα αυτό και οι πολλές παρανομίες, είναι πρωτοφανούς έκτασης και γιαυτό ο υφυπουργός, ζήτησε την γνώμη του πρύτανη εντός 30 ημερών για να καταργήσει το τμήμα και να απαλειφθεί από τα...
μηχανογραφικά δελτία των πανελλαδικών εξετάσεων του επομένου έτους. Συγχρόνως τα στοιχεία με τις παρανομίες έχουν σταλεί στον εισαγγελέα για να αποδοθούν και οι δέουσες ποινικές ευθύνες. Στο έγγραφο του ο υφυπουργός επισημαίνει ότι “τα τελευταία χρόνια στο τμήμα αυτό παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κλπ, φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. “ Επίσης, χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε τέκνα καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών. Επί πλέον ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ο Γ. Πανάρετος σημειώνει στο έγγραφό του ότι οι καταστάσεις αυτές που διαπιστώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα, απαξιώνουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και προκαλούν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης που προσβλέπει στα Πανεπιστήμια ως φάρους αξιοκρατίας και διαφάνειας. Τέλος, ο υφυπουργός μέχρι να λάβει την γνώμη του πρύτανη προκειμένου να πάρει την οριστική του απόφαση για την κατάργηση του τμήματος ζήτησε να ανασταλεί οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που θα μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα. 

Tα καλύτερα έρχονται... Ας ρίξει μια ματία και στο τμημα Νομικής και στην Ιατρικη του ΑΠΘ ο Υφυπουργος!