Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το νομοσχέδιο για τη «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών»

Το σχέδιο νόμου σχετικά με την «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών» παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Η κα Κατσέλη τόνισε πως βασική επιδίωξη της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η βελτίωση του συστήματος επίλυσης συλλογικών διαφορών, στο πλαίσιο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την επίτευξη της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης. 
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε: « Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλείται να συνεισφέρει την μερίδα του λέοντος (1,4 δις) για την εξοικονόμηση δαπανών. Έχει ήδη δρομολογήσει τα μέτρα και θα το πετύχει». Μάλιστα χαρακτήρισε εφικτό το στόχο εξοικονόμησης 100 εκ. ευρώ από την επιδοματική πολιτική, μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και στόχευσης της κοινωνικής πολιτικής. «Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας έχει δρομολογηθεί η απογραφή και αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων και επιδομάτων» πρόσθεσε.
Σχετικά με τις ΔΕΚΟ η κα Κατσέλη πρότεινε η εξοικονόμηση 800 εκ. ευρώ να γίνει μετά από υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου περιστολής σπατάλης και αναδιάρθρωσης δαπανών σε κάθε ΔΕΚΟ, με συμμετοχή αρμόδιων Υπουργείων, διοίκησης και εργαζομένων για επίτευξη στου στόχου που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας έτσι την οριζόντια αντιμετώπιση, μια και κάθε ΔΕΚΟ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Στη συζήτηση για την φοροδιαφυγή ανέφερε την αναγκαιότητα ανάδειξης των βασικών μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα της αναγκαίας διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει και συνεχίζεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί στόχο αλλά μέσο απελευθέρωσης πόρων για τη στήριξη των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες παρεμβάσεις που άρουν στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας του Δημόσιου τομέα, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, διατηρούν και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και προωθούν την κοινωνική ένταξη και προστασία. 


www.diorismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου